Certificat energetic

Certificate energetice pentru proprietati inchiriate

Daca va mutati intr-o proprietate independenta inchiriata dupa luna Iulie 2013, proprietarul sau agentul dumneavaostra are obligatia de a va prezenta un certificat energetic. Proprietarii nu sunt obligati sa furnizeze certificari unui chirias existent care isi reinnoieste contractul, ci doar cand are loc o schimbare a chiriasului. Odata obtinut, un astfel de document ramane valid timp de 10 ani.

Exceptii

Daca acordul dumneavoastra de inchiriere nu acopera intreaga proprietate ci doar partea pe care o veti ocupa, un certificat energetic nu va fi necesar. Un exemplu ar fi o casa sau un apartament care este inchiriat de un numar de chiriasi care isi folosesc exclusiv dormitoarele, dar impart bucataria si baia. In aceasta situatie, fiecare chirias va avea un acord individual de chirie cu proprietarul pentru partile proprietatii la care au acces, dar nu pentru intreaga proprietate. Documentul energetic va fi necesar oricand are loc o schimbare a chiriasului. Certificat energetic

Ce sa cautati intr-un astfel de document

Studiind graficele de pe pagina 1 a raportului puteti vedea dintr-o privire cat de eficienta energetic si de benefica mediului este viitoarea dumneavoastra proprietate inchiriata.

Clasificarile merg de la A-G, cu ,,A” fiind cea mai eficienta energetic si ,,G” fiind cel mai putin. Majoritatea proprietatilor dobandesc o clasificare D-E. Ar trebui sa va concentrati, in acest stagiu, pe clasificarea ,,actuala” mai mult decat pe cea ,,potentiala” deoarece ati putea sa nu aveti puterea sau inclinatia pentru a implementa vreuna din schimbarile necesare.

Acum, nu am sugera sa alegeti ce proprietate sa alegeti pe aceasta baza, dar daca trebuie sa alegeti intre doua proprietati care se potrivesc tuturor criteriilor dumneavoastra, atunci eficienta energetica a proprietatilor respective ar trebui luata in considerare.

Partea a 2-a a unui certificat energetic dezvaluie consumul total la categoriile de lumina, incalzire si apa calda. Aceasta este o informatie folositoare daca credeti ca gospodaria dumneavoastra va fi un mare consumator al unei forme de energie in mod special. Costul mediu al incalzirii a 3 camere pentru o casa stil duplex cu o clasificare actuala de ,,E” va fi probabil intre 5000 si 10000 de lei pe an. Daca casa este ocupata de un grup de oameni care o impart, atunci asteptati-va ca suma aceasta sa fie putin mai mare decat atat.

Cum sa folositi informatia

Proprietarii nu trebuie sa implementeze vreuna dintre recomandari, desi cu putina convingere ar fi incantati sa o faca. Sugerati-le-o ca pe o modalitate de a-si face proprietatea mai atractiva pentru chiriasi. Desi aceste certificate energetice sunt valabile pentru 10 ani, ele pot fi reinnoite voluntar oricand, daca au fost realizate imbunatatiri.  Grija pentru mediul inconjurator

Ce se poate face in viitor?

Daca proprietarul dumneavoastra nu doreste sa implementeze vreuna din recomandarile sugerate in timpul primului dumneavoastra an de chirie, aduceti din nou in discutie subiectul in timpul negocierilor pentru cel de-al doilea sau al treilea an. Focusati-va pe acele zone care asigura cele mai mari schimbari la cele mai mici costuri pentru proprietar, precum izolarea etajului, asigurarea unui strat de izolare pentru boilerul de apa calda, sau instalarea unui termostat de camera pentru a regla incalzirea. Deoarece incalzirea si apa calda sunt cele mai mari costuri ale dumneavoastra, ar putea fi totodata cele mai mari economii potentiale ale dumneavoastra.

Dupa cum vedeti, certificatele energetice au un rol important in viata noastra, atat pentru confort, cat si pentru o relatie mai buna cu mediul inconjurator.