Raft metalic depozit

Rafturi metalice: de ce ar trebui sa le folosesti in restaurantul tau?

Restaurantele trebuie sa faca intotdeauna fata inventarului mare pe care il au, iar una dintre cele mai bune metode a-l depozita este organizarea acestuia pe diferite rafturi metalice. Acestea sunt construite astfel incat sa se potriveasca oricarui spatiu din restaurant, chiar si in cel mai ciudat si ingust. O decizie importanta de luat atunci cand achizitionezi astfel de produse este legata de tipul de raft de care ai nevoie. In functie de situatie si in ce scop vor fi acestea folosite poti alege dintre urmatoarele tipuri:

rafturi metalice

Rafturi metalice placate cu crom: acestea sunt rezistente la rugina si suporta greutati de pana la 70 de kg. Rafturile placate cu crom sunt alegerea ideala pentru spatiile uscate, sunt ieftine, rezistente si pot avea montate roti pentru a imbunatati mobilitatea acestora. Singurul loc in care nu trebuie sa pui rafturi metalice placate cu crom este in camera frigorifica, deoarece desi ele sunt rezistente la rugina, nu sunt indistructibile. Dupa cum stii, camerele frigorifice creaza un mediu umed si nu va trece foarte multa vreme pana cand rafturile tale vor fi acoperire de rugina, iar inspectorii sanitari nu se vor dovedi indulgenti cu acest lucru – asta deoarece rugina poate ajunge cu usurinta in produsele alimentare. Nu se poate stii cate restaurante folosesc astfel de rafturi pentru camerele frigorifice, insa, desi la prima vedere s-ar putea crede ca sunt economice, pe termen lung se vor dovedi mai scumpe deoarece va trebui sa le inlocuiesti destul de des, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de a contamina mancarea.

Rafturi metalice epoxidice: este exact ceea ce crezi – un raft metalic acoperit cu o substanta rasinoasa. Acest tip de raft nu rugineste, de aceea este alegerea ideala pentru camerele frigorifice. Intr-adevar, sunt mai scumpe decat rafturile metalice placate cu crom, insa, asa cum am discutat deja, pe termen lung se dovedesc a fi mai economice.

Stratul protector se poate deteriora in timp, mai ales acele rafturi pe care sunt depozitate tigai, oale sau alte obiecte din metal, insa acele rafturi se pot inlocui cu usurinta.

raft metalic depozit

Ambele tipuri de rafturi, cromate sau epoxidice, pot sustine greutati de pana la 70 de kg inaine de a incepe sa se indoaie. Daca ai nevoie sa depozitezi obiecte mai grele (cum ar fi saci de orez sau cartofi), vei avea nevoie de rafturi mai rezistente, cum ar fi cele din metal greu. Acest tip de raft este foarte jos, avand o inaltime de numai 30 – 40 cm si lungime de 50 cm. Rafturile din metal greu pot suporta greutati de pana la 900 de kg in cele mai multe cazuri. Ele pot fi de asemenea foarte usor integrate in sistemul de rafturi pe care il ai. Cele mai comune materiale pentru aceste rafturi sunt aluminiu sau plastic, ambele avand o rezistenta puternica la rugina, cu toate ca cele din plastic  mi se par a fi o alegere mai buna.

O alta componenta importanta a rafturilor de metal sunt seturile de roti. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa muti rafturile, fie in alta parte fie pentru a face curatenie. Un alt avantaj al acestora este ca ofera putin spatiu intre podea si raftul de jos, lucru foarte apreciat de inspectorii sanitari. Ca principiu de baza, intotdeauna este bine sa ai o distanta de 15 cm intre podea si rafturi, fie ca e vorba de spatii din medii umede sau uscate. Asigura-te de asemenea ca cel putin 2 dintre roti au sisteme de franare, astfel incat sa poti fi sigur ca nu pleaca la plimbare pe neasteptate.

Intotdeauna ai nevoie de rafturi pentru a te organiza, nu trebuie decat sa stii cum sa alegi tipul de rafturi metalice potrivit pentru afacerea ta.