Informatii utile despre albine pentru viitori apicultori

Bazele societatii de albine

Albinele sunt insecte sociale cu o societate structurata. Albina regina este cea mai importanta albina din stup, dar nu poate face toata munca de una singura!

Exista trei roluri de baza in comunitatea albinelor: muncitoarea, trantorul si regina:

  • Albinele muncitoare sunt femele si sunt responsabile pentru o varietate de activitati, cum ar fi ingrijirea reginei si a oualor sale, construirea fagurilor, paza intrarii stupului si colectarea hranei.
  • Trantorii sunt barbati, iar singura lor responsabilitate este de a se imperechea cu o regina. Sunt mai mari decat albinele lucratoare, dar mai mici decat regina.
  • Regina este responsabila pentru toate trasaturile genetice dintr-o colonie. Depune oua si este mama tuturor.

Pentru ca o colonie sa supravietuiasca, are nevoie de toate cele trei tipuri de albine.

Cumpararea albinelor

Pentru apicultorul incepator, cumpararea albinelor este cel mai simplu si mai sigur mod de a incepe o stupina. Cele mai frecvente doua modalitati de a primi albine de la un magazin apicol sunt: ​​pachetul de albine sau un nucleu pentru stup.

Pachet de albine: Pentru a comanda un pachet de albine, contactati un furnizor local de apicultori sau o asociatie locala de apicultura. Majoritatea pachetelor vor contine o regina, mai multe muncitoare si un hranitor umplut cu sirop de zahar. Furnizorul de albine ar trebui sa va ofere informatii cu privire la instalarea pachetului de albine in noua lor casa si introducerea albinei regine lucratoarelor. Ea calatoreste in siguranta intr-o cusca speciala din pachetul de albine.

Cea mai comuna metoda de introducere a reginei este utilizarea metodei indirecte. Albinele muncitoare se familiarizeaza cu noua regina in timp ce isi mananca incet drumul prin dopul de alimentare din cusca ei.

Nucleu pentru stup: Puteti comanda si un nucleu pentru stup. Un nucleu (numit in mod obisnuit „nuc”) este o jumatate de colonie. Cea mai comuna dimensiune este un nucleu cu 5 cadre. Primesti 5 cadre de faguri, albine, miere, o regina si puiet (pui de albina). Achizitionarea unui nuc va ofera un inceput important in cresterea coloniei. Cu toate acestea, aceasta abordare este putin mai riscanta decat pachetul de albine, deoarece fagurele poate raspandi pesticide si boli de la stupul donator la stupul dumneavoastra.

Consultati o asociatie locala de apicultura pentru a afla cel mai bun loc pentru a cumpara albine sanatoase din zona dumneavoastra, va sfatuiesc cei de la www.magazin-apicol.ro.

Gasirea albinelor in salbaticie

Ciorchinii de albine vazuti ocazional in salbaticie se numesc roiuri. Adesea, albinele isi vor imparti coloniile, deoarece colonia in crestere are nevoie de mai mult spatiu. Roiul este o tendinta naturala a albinelor de miere si apare cel mai frecvent primavara. Colectarea unui roi nu este grea, deoarece albinele tind sa fie blande. Chiar si asa, asigurati-va intotdeauna ca purtati imbracaminte adecvata. Poate fi, de asemenea, o idee buna sa purtati sirop de apa cu zahar si / sau un afumator pentru a calma orice albina rautacioasa.

Albinele de pe crengile copacilor pot fi colectate prin taierea crengii si plasarea usoara sau scuturarea crengii in interiorul unui recipient. Albinele de pe o suprafata plana sau de pe un stalp de gard pot fi ghidate intr-un recipient prin perierea usoara a acestora cu un carton, asa cum ati face cu un recipient de praf. De asemenea, pot fi directionate catre acesta prin fum in spatele lor, incurajandu-le sa se deplaseze in directia opusa (spre container). Transferati albinele din recipient intr-un stup agitandu-le usor spre el.

Albinele roiesc pe o ramura

Cu toate acestea, uneori gratuit nu este intotdeauna mai bun. Albinele salbatice pot purta boli sau au material genetic slab. Este posibil ca regina sa fi fost ranita sau ucisa si este adesea dificil de localizat printre albinele salbatice.