Certificatul energetic pe intelesul tuturor

Un certificat energetic a fost intotdeauna parte integranta a procedurilor oficiale de inchiriere. Eliberarea unui certificat de performanta energetica pentru chiriasi a devenit obligatorie pentru toti proprietarii incepand cu Iunie 2013, dupa adoptarea noului act de proprietate.

Un certificat de performanta energetica trebuie sa contina un calcul detaliat al eficientei energetice a proprietatii in cauza. Totusi, daca ati inchiriat o cladire inainte de 20 iunie 2013, va aflati in afara ariei de aplicare a acestei noi legi.

Certificatul pe care il veti primi de la proprietar trebuie sa va fie pus la dispozitie laolalta cu contractul de chirie al proprietatii. Documentul este oferit chiriasului de indata ce acesta viziteaza cladirea si doreste informatii relevante despre consumul de energie. Chiriasul are dreptul sa inspecteze actul inainte de a semna orice contract cu proprietarul.

Pentru a fi mai exacti, un certificat de performanta energetica este foarte folositor pentru chiriasi intrucat detine informatii privitoare la eficienta energetica a unei case. Un astfel de document va ofera toate detaliile despre consumul de energie cat si despre conservarea energiei in casa. El pune in lumina doua aspect importante ale casei – chiriasul este informat despre eficienta energetica a casei (costul total al curentului electric ) si invata despre impactul energiei eliberate din casa in mediul inconjurator.

Nota unui certificat energetic este bazata pe factori cum ar fi planul general al proprietatii, incalzire, iluminare, varsta cladirii, sistemul de izolatie, precum si intreaga constructie a casei. Cea mai buna nota pe care o casa o poate primi este A, dar este un vis de indeplinit, intrucat majoritatea caselor primesc D si E.

Nevoile unui chirias

Este foarte important de stiut despre costurile efective ale casei in care v-ati decis sa locuiti. In plus, daca vreti sa fiti constienti de performanta energetica si eficienta proprietatii inchiriate, trebuie sa fiti foarte atenti la certificat. Totusi, va puteti astepta intotdeauna la mici variatii ale facturilor lunare de energie deoarece costul efectiv al proprietatii dvs va depinde in mare masura de numarul de membrii ce locuiesc in casa, durata pentru care este incalzita in fiecare zi si schimbarile din pretul combustibililor de la data emiterii actului.

Alte avantaje

Separat de cunostintele legate de eficienta propriei case, puteti face un studiu comparativ al altor proprietati din punct de vedere al economiei de energie. Raportul de recomandare ce vine odata cu un certificat energetic va poate oferi sfaturi utile despre schimbarile pe care le puteti face pentru a va transforma casa intr-una mai eficienta energetic. Acest raport este vital atunci cand trebuie sa alegeti ce casa doriti sa inchiriati.

Nu trebuie sa inventati tehnici de renovare – raportul de recomandare contine totul pentru dvs. Mai mult, veti avea si un estimat al bugetului pentru a realiza toate imbunatatirile listate in raport, precum si economiile facute in urma imbunatatirilor. Din informatiile oferite in raportul primit odata cu certificatul energetic, puteti face pasi in timp pentru reducerea emisiilor de carbon si sa reduceti facturile la combustibil.