Asigurare locuinta

Ai o asigurare facultativa de asigurare a locuintei deja?

Toti cei care au incheiate polite de asigurare a locuintelor, fie din initiativa proprie, fie la solicitarea bancilor, ca o garantie in cadrul contractelor de credit, nu mai au obligatia de a incheia si polita de asigurare impotriva dezastrelor (PAD).

Polita PAD acopera riscurile de cutremur, inundatie si alunecari de teren, in limita unei sume maxime de 20.000 eur sau 10.000 eur, in functie de tipul de imobil (A sau B)*. Prima anuala este de 20 eur, respectiv de 10 eur.

Cei care nu au o nici un fel de polita de asigurare a locuintei, risca sa plateasca o amenda de pana la 500 ron.

Aceasta modificare a Legii 260/2008 reprezinta de fapt o simplificare fireasca a modului de asigurare a locuintei, simplificare care trebuia sa existe de la bun inceput.

Astfel, nu se vor mai incheia doua polite de asigurare pentru acelasi imobil, adica una facultativa, cu fransiza de maxim 20.000 eur la cele 3 riscuri sus mentionate si una obligatorie de maxim 20.000 de eur care sa acopere acele 3 riscuri exceptate de prima polita.

Simplificarea vine tocmai din eliminarea fransizei la polita facultativa, reducandu-se astfel numarul de polite de la doua la una singura.

*Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exteriori din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.