Promovare prin directoare

Promovarea prin intermediul directoarelor de articole

Astazi, mai mult ca niciodata, prezenta ta in Google este esentiala. Si cand zic prezenta in Google, nu ma refer sa fie site-ul tau indexat si sa apara pe pagina 12 atunci cand cauti cuvantul cheie principal pe care vrei sa-l targetezi. Ma refer sa apari pe prima pagina, intre primele pozitii, daca nu chiar pe prima. In Romania, Google-ul este folosit de peste 95% dintre persoane, ceea ce inseamna ca pentru promovarea afacerii tale, clasare printre primele pozitii este esentiala.

Partea mai dificila este pozitionarea intre primele rezultate, in conditiile in care ai de concurat cu zeci, sute sau chiar mii de alte site-uri care vor sa fie si ele primele pentru aceleasi cautari. Iar acum iti voi da o veste proasta. Nu sunt decat 10 locuri in prima pagina pe Google, iar daca nu esti acolo, pierzi peste 80% din trafic. Iar singura solutie care iti ramane este sa-ti optimizezi si sa-ti promovezi site-ul.

Una dintre tehnicile de promovare foarte eficiente, destul de noua la noi in Romania, o reprezinta postarea de articole in directoare de articole. Practic, aceste directoare sunt niste site-uri care iti permit sa adaugi un articol gratuit, in care poti pune 2-3 backlink-uri spre site-ul tau. Avantajul principal este acela ca poti obtine foarte usor backlink-uri spre pagini interne ale site-ului tau, si in plus, poti pune ca anchor text exact cuvintele cheie care te intereseaza, pentru care vrei sa-ti promovezi site-ul.

Aceste backlink-uri sunt si mult mai bune ca altele din punct de vedere calitativ, deoarece sunt backlink-uri contextuale, se afla pe o pagina al carei topic este acela cu al site-ului tau, ceea ce face ca aceste backlinkuri sa te ajute foarte mult in urcarea in motoarele de cautare.

Bineinteles, pe langa asta, ar mai fi si alte beneficii, precum posibilitatea de a obtine trafic de calitate, deoarece persoanele care citesc articolele respective, daca le place ce-ai scris, vor intra pe site-ul tau pentru a afla mai multe detalii. Ar mai fi si brandingul si dezvoltarea prezentei online, insa sincer, cred ca cel mai important este beneficiul SEO pe care il ofera. De aceea postarea de articole in directoare este una dintre metodele mele preferate de promovare.

Update 2017:

Dupa ultimele update-uri de la Google, articolele plasate in directoarele de articole si-au pierdut mult din puterea lor de a propulsa un website mai sus, insa raman potrivite pentru diversificarea profilului de linkuri – bineinteles, atata timp cat nu se abuzeaza de ancore cu cuvinte cheie. De fapt, as putea spune acelasi lucru si despre directoarele web, insa asta este alta poveste. Pentru cei care inca nu au iesit din domeniul promovarii online, tacticile care par sa dea rezultate acum sunt cele care includ advertoriale (articole sponsorizate, de preferinta fara a se semnaliza acest lucru) si guest posturile. Acestea din urma sunt teoretic fara plata, insa trebuie sa faci ceva outreach – sa cauti bloguri unde sa fii acceptat pentru a publica un articol cu un link sau doua catre site-ul dorit de tine. Insa trebuie sa publici continut de calitate pentru a putea fi acceptat – asta daca vrei sa publici pe un blog de calitate, evident.