Reclama pe Internet

Promovarea afacerii tale pe Internet – Ce optiuni sunt?

Pentru proprietarii de afaceri romani care au inteles (in ceasul al 12-lea, poate?) ca Internetul ofera posibilitati de crestere a afacerii lor, probabil prima intrebare este ” Cum anume ma promovez?”. Optiunile sunt destul de multe, insa in continuare le vom mentiona doar pe cele mai importante:

Reclama pe Google prin intermediul Adwords

Cel mai simpla si mai rapida, dar probabil si cea mai costisitoare (in functie de nisa in care activeaza business-ul) cale de a ajunge cu oferta Dvs in fata potentialilor clienti, are doua mari avantaje:

  • rapiditatea: puneti campanie la punct, ii dati sa ruleze si apareti imediat in rezultatele Google
  • tintirea precisa: puteti selecta cu precizie la ce cautari doriti sa apara reclama Dvs; aici este nevoie de un minim de experienta pentru a selcta cuvintele si expresiile potrivite, altfel riscati sa pierdeti o multime de bani fara sa aveti clienti.

La dezavantaje, ar fi de mentionat costurile in continua crestere, fraude la click-uri (clickuri false, facute de concurenta), si nevoia continua de a supraveghea campania ca si conversie.

Reclama pe Facebook prin intermediul Facebook Ads

La fel de rapida ca si Google Adwords, aceasta modalitate va plaseaza anunturile in fata audientei de pe Facebook. Mai putin costisitoare in Romania (cel putin deocamdata), este o optiune de reclama unde este foarte important sa aveti definit un avatar (sau mai multe) a clientilor Dvs, adica sa stiti cat mai multe despre cei care au nevoie de serviciile / produsele Dvs, pentru ca va veti selecta audienta pe diverse criterii (varsta, sex, interese, locatie, etc).

Optimizare pentru motoarele de cautare

O metoda mult laudata de cei care ofera astfel de servicii, insa din categoria Hit & Miss, pentru ca nu exista prea multe reglementari in acest domeniu, un fel de Wild Wild West unde te increzi intr-o firma / un individual si speri ca site-ul tau va ajunge ca prin magie pe prima pagina Google. Din pacate duratele de asteptare incep de la 3 luni si se intind pana la 6 sau chiar 12 luni, in functie de nisa si de concurenta. Pentru multi patroni, sa platesti 6-12 luni o taxa lunara deloc mica fara a avea vreo siguranta de rezultate este un Deal Breaker decisiv.

Reclama pe site-uri nisate

In functie de nisa in care activati, este posibil sa gasiti cate un site sau portal de promovare, cum este de exemplu Bizcentrum.ro, care a ajuns sa ocupe pozitii fruntase in Google, si ofera optiunea de a cumpara publicitate in cadrul paginilor sale. Aici in general vorbim de inchirierea unor bannere sau reclame text pe pagini care capteaza trafic tinit din Google din nisa care va intereseaza, si pe cat posibil, din locatia care va intereseaza.