DIstractie cu contabilitatea

De ce aveti nevoie de un contabil, mai exact?

Impreuna cu infiintarea unei societati si dezvoltarea afacerii apare necesitatea gasirii unui contabil ori a unei firme de contabilitate care sa se preocupe de activitatea financiar-contabila a sa. Alegerea unui contabil autorizat sau a unei firme de contabilitate se poate dovedi o activitate ce da destule batai de cap intrucat fiecare investitor, recte administrator, vrea, din punct de vedere al contabilitatii, ca societatea sa sa se gaseasca pe maini bune.

Ce ajutor poate da un bun contabil?

Adesea este abordat gresit rolul contabilului ori cel putin vazut ca limitat la acela de depunere a documentelor si declaratiilor fiscale. Aceste declaratii fiscale sunt obligatorii, deci necesare, dar rolul unui contabil este cu mult mai mare decat atat. Un contabil este acela care va ajuta sa intelegeti ce se intampla in firma dumneavoastră, sa traduceti in profit ori pierdere actiunile intreprinse, va ajuta sa optimizati costuri, sa previzionati fluxul de numerar, sa calculati marjele de profit ori punctul in care nu obtineti nici profit, dar nici pierdere. Va ajuta sa va intocmiti un buget si apoi sa il urmariti, va ofera periodic rapoarte foarte utile pentru firma dumneavoastră. Este capabil sa va ofere informatiile cerute si informatii utile despre care nici nu v-ati gandit, atunci cand aveti nevoie, nu doar „dupa 25 ale lunii”. Va va avertiza cand apar diverse riscuri legale sau financiare ori de business. Iar toate acestea sunt mult mai mult decat simplul cadru impus de catre lege.
Deci, aveti nevoie mai mult decat de un colaborator ce sa asigure in firma conformarea legala, cat de un real partener care sa va ajute sa cresteti.

Cine poate sa tina contabilitatea firmei?

De obicei, contabilitatea firmei se organizeaza specific, in compartimente distincte, care sunt conduse de catre un director economic, de catre contabilul-sef ori de catre o alta persoana care este imputernicita ca sa indeplineasca aceste atributii (mai exact, persoana imputernicita respectiva este cineva care a absolvit studii economice superioare si poseda atributii cu privire la conducerea contabilitatii firmei). Este necesar sa stiti ca toate persoanele acestea este obligatoriu sa fie absolventi de studii economice superioare.
Deci, pentru a tine evidentele contabile ale firmei dumneavoastră trebuie ori sa angajati o persoana absolventa de studii economice superioare, ori sa incheiati un contract pentru prestari de servicii cu o persoana juridica sau fizica membra a CECCAR.

Practic

  • intr-o firma mare, contabilitatea este organizata si condusa de regula prin compartimente dirijate de catre directorul economic, de catre contabilul-sef sau de catre o alta persoana special imputernicita;
  • intr-o firma mai mica, evidentele contabile se organizeaza, de obicei, pe baza contractelor pentru prestari de servicii efectuate in domeniul contabilitatii, care se incheie cu persoane juridice sau fizice, autorizate potrivit legii, care sunt si membre ale CECCAR.

Cum puteti gasi un contabil bun sau o buna firma de contabilitate?

Pentru a lua legatura cu un expert contabil ori cu o societate care efectueaza servicii de contabilitate, posibilitatile sunt numeroase:

  • Prin intermediul site-ului CECCAR, unde exista un tabel cu informatii de contact ale tuturor expertilor contabili afiliati, structurat pe persoane juridice si fizice, pe filiale. Aici puteti verifica si persoanele cu viza de exercitare a profesiei pentru anul in curs.
  • Diverse recomandari personale, care poate ca este varianta utilizata cel mai des in practica.