Filtru apa osmoza inversa

Osmoza inversa explicata pe intelesul tuturor

Osmoza inversa este un termen care pare a fi scos direct din cartile de stiinta din liceu. In timp ce majoritatea oamenilor de rand nu stau niciodata sa se intrebe ce inseamna procesul de osmoza inversa, acesta reprezinta un fenomen destul de important din viata de zi cu zi deoarece este folosit in procesul de filtrare a apei.

Filtru apa osmoza inversa

Atunci cand doua lichide (in acest caz, apa) sau alti solventi, sunt separate printr-o membrana denumita membrana semipermeabila, lichidul se va transfera in mod natural din zona cu concentratie mai scazuta de substanta dizolvata spre zona cu concentratie mai ridicata. Transferul poate fi blocat cu succes prin aplicarea unui anumit nivel de presiune externa asupra solutiei cu nivelul de concentratie mai ridicat. Aceasta presiune externa produce acel fenomen care este folosit si in viata noastra de zi cu zi la orice filtru de apa cu osmoza inversa.

Presiunea osmotica se manifesta doar atunci cand una din partile sistemului care contine moleculele de substanta dizolvata experimenteaza o presiune externa. Aceasta actiune provoaca procesul de presiune osmotica.

Oamenii de stiinta si alte persoane interesate de osmoza mai iau in considerare inca un factor. Osmoza mai este cunoscuta si sub denumirea de proces termodinamic reversibil. Acest proces este destul de simplu iar explicatia sa in termeni usor de inteles este urmatoarea. Procesul, osmoza inversa poate fi blocata sau schimbata in orice moment daca se controleaza factorul extern de presiune. Daca presiunea este exercitata corect, directia transferului de apa spre alt lichid este apoi inversata in loc sa continue prin membrana.

Osmoza inversa se foloseste adesea in filtrarea apei si pentru sistemele de purificare deoarece purifica si curata apa de toxinele nedorite. Procesul de osmoza inversa este total diferit de procesul de difuzie.

Difuziunea este confundata adesea cu osmoza inversa. Cu toate acestea, conceptul de difuziune este ireversibil pe cand procesul de osmoza inversa este, fapt care revine si din denumire, reversibil.

https://www.youtube.com/watch?v=sExQM41w6IU

Procesul de osmoza inversa poate fi studiat mai in amanunt prin intermediul bibliotecilor accesibile online. Rezultatele cautarii cuvintelor cheie referitoare la osmoza ofera mai mult informatii despre sistemele de filtrare decat explicatii pentru procedeul de osmoza inversa in sine. Descopera informatiile de care ai nevoie studiind cercetari elaborate disponibile online. Osmoza inversa este un fenomen ce merita a fi studiat mai indeaproape daca dispui de timpul necesar si esti intr-adevar interesat de acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *