Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice?

Afectiunile dentitiei nu produc numai un important disconfort fizic, dar si unul de ordin psihic, astfel incat este deosebit de important ca acestea sa fie bine tratate si la timp. Prezentam mai jos cele mai frecvente afectiuni ce ne determina sa batem la usa dentistilor.

Durerile dentare

Nesuferitele dureri de dinti dar si de masele au indeobste cauze foarte diferite, pornind de la banalele carii si pana la afectiunile gingivale. Cand va confruntati cu astfel de probleme, este obligatoriu sa va faceti o programare la dentist. El este cel mai autorizat ca sa va recomande tratamentul necesar. Cand gingia este dureroasa si umflata, cand sunt prezente febra si durerile de cap, va puteti confrunta chiar cu abcesul dentar, caz in care este imperios necesar sa va prezentati urgent sa consultati un doctor.

Dintii patati

Multe dintre mancarurile si bauturile de zi cu zi, administrarea medicamentelor ori fumatul pot fi cateva motive pentru aparitia petelor dentare, care variaza de la culoarea galbena si pana la multe nuante de gri. Stomatologul va fi acela care va va recomanda tratamentul specific de albire a dentitiei, intrucat sunt ceva mai multe variante recomandabile.

Cariile

Cavitatile dentare reprezinta printre cele mai frecvente probleme in stomatologie, cel putin o persoana, o data in viata, avand acest fel de neplacere, conform www.dentistionline.ro. Acestea apar atat pe fondul unei igiene bucale precare, dar si a unei structuri genetice mai slabe a dentinei care intra in alcatuirea dintilor. Pentru prevenirea cariilor, este important ca sa mergeti sa consultati un stomatolog cam de doua ori pe an si sa va spalati pe dinti cel putin de doua ori zilnic. Cariile pot fi de tip coronar, radicular si secundar.

Sensibilitatea dintilor

Sensibilitatea dintilor se manifesta printr-o usoara durere cand persoana in suferinta consuma alimente ori bauturi foarte reci, fierbinti, acide sau dulci. Problema aceasta a dintilor apare atunci cand smaltul ce protejeaza dintii se subtiaza, pe motive diferite. Problema mai poate aparea si pe motiv ca gingiile se retrag, lasand expuse radacinile dintilor. Bruxismul (mai cunoscut sub numele de „scrasnit din dinti”) poate conduce si acesta la aparitia unei sensibilitati a danturii.

Afectiuni gingivale

Nu numai dintii, ci si problemele gingiei pot sa va trimita la doctor. Sangerarile gingivale sunt cel mai des intalnite, ele fiind un semn al unei gingivite ori al unei afectiuni de tip cronic, numita parodontoza. Daca este netratata, aceasta parodontoza poate sa duca la pierderea intregii danturi.