Achizitionare sau inchiriere? Beneficiile inchirierii echipamentelor de constructii

Echipamentul corespunzator pentru constructii este o cerinta primara cand vine vorba de inceperea oricarei lucrari de constructii. Cu toate acestea, costul achizitionarii tuturor echipamentelor necesare este foarte mare si daca lipseste personalul calificat care sa le manevreze, riscul pentru ceilalti muncitori, cat si pentru trecatori, creste exponential.

Formarea profesionala a muncitorilor in operarea masinariilor grele, precum incarcatoarele-excavatoare si buldozerele, consuma timp si bani contractorilor. O solutie alternativa este inchirierea echipamentelor si operatorilor licentiati, ceea ce garanteaza un progres mai rapid, mai eficient si cu riscuri mai reduse.

Un sfat general din industriei constructiilor oferit de brasovblog.net este aceea ca, daca nu planuiesti ca utilizezi un utilaj cel putin 60% din timp, nu te obosi sa-l achizitionezi. Inchirierea se poate dovedi a fi mult mai ieftina, intrucat echipamentul poate costa enorm, iar nefolosirea utilajului pentru mai mult de jumatate din timp nu ii depreciaza doar valoarea economica, ci il supune si ruginii.

Inainte de a te hotara daca achizitionezi sau inchiriezi, este important sa evaluezi cat de frecvent va fi folosit echipamentul. Daca ai cateva proiecte in asteptare si esti convins ca vei avea nevoie mai multa de aceste masinarii, poti lua rapid o decizie. Insa, daca sunt proiecte singulare si plasate la diferente de cateva luni, inchiererea va fi mult mai ieftina.

Companiile si distribuitorii care inchiriaza echipamente de constructii incearca sa tina in stoc doar masinarii de ultima generatie. De asemenea, sunt la curent cu ultimele cerinte in materie de utilaje, intrucat furnizeaza servicii pentru multi clienti. In calitate de client, vei avea posibilitatea sa capeti experienta cu noile echipamente, fapt care iti va permite si sa faci comparatii si estimari mai bune de preturi. Ca sa intelegeti ce va poate oferi o astfel de companie ce ofera utilaje de inchiriat vizitati euro-rent.ro, de exemplu.

Masinariile grele sunt cheltuieli de capital, ceea ce inseamna ca sunt supuse taxelor. Costurile nu se pot amortiza in termen de un an de la achizitionare iar, pe masura ce trece timpul, valoarea monetara se depreciaza, in timp ce gradul lor de functionalitate sufera o depreciere similara. Daca nu esti atent, poti ramane cu o piesa de echipament folosita doar o scurta perioada de timp, cu o valoare scazuta de revanzare. Ceea ce este mai rau, este ca orientarile de siguranta si control se modifica pe parcursul ciclului de viata al utilajului, astfel incat valoarea de revanzare va fi chiar mai mica, in momentul in care te decizi sa vinzi.

Un alt aspect ce trebuie luat in considerare se refera la costurile de transport. Daca ai primit un proiect localizat la mile distanta, transportarea echipamentului si a muncitorilor va fi parte din logistica, in timp ce costurile de combustibil si timpii de incarcare si descarcare vor fi, de asemenea, luate in considerare. Acest lucru nu este doar costisitor, ci si foarte mare consumator de timp, situatie in care inchirierea echipamentelor este mai rentabila.

Gestionarea flotei este o alta problema. Daca exista mai multe piese de echipament, vei avea nevoie de spatiu de stocare care nu este doar costisitor, pe termen lung, ci si greu de gasit. Distribuitorii si companiile de inchirieri dispun deja de astfel de spatii de stocare, asadar nu va trebui sa te confrunti cu neplaceri. In plus, bonusul de a nu avea nevoie de o licenta pentru a inchiria echipamentele grele este foarte atractiv.