3 posibile cauze pentru esecul firmelor nou infiintate

1.Probleme ale pietei

O cauza majora a esecului companiilor este faptul ca acestea se confrunta adesea cu lipsa unei piete specifice pentru produsele pe care le-au construit. Iata cateva dintre semnele comune:

Nu exista o punere in valoare suficienta sau un eveniment convingator care sa determine clientul sa cumpere

Agentii buni de vanzari va vor spune ca pentru a face o tranzactie in conditiile zilelor noastre va trebui sa gasiti acei clienti ce “ard de nerabdare” sau se afla in “o durere extrema” de a va cumpara produsul. De asemenea, ati auzit probabil oameni vorbind despre un produs ca fiind de tip Vitamin (e bine sa il ai) sau Aspirin (este necesar sa il ai).

Sincronizarea cu ritmul pietei este gresita

Ati putea sa va situati in fata pietei cu cativa ani, iar aceasta sa nu fie pregatita inca pentru a primi solutia dumneavoastra in momentul de fata. De exemplu, ne spun angajatii unei firme care realizeaza infiintari firme Brasov de cativa ani, din experienta proprie,  daca va lansati produsul prea devreme, veti avea nevoie de resurse financiare necesare pentru a rezista primii ani in industrie, pana se formeaza o piata – daca sectorul de piata al oamenilor ce isi doresc produsul si dispun de fonduri pentru a-l achizitiona nu este suficient de mare.

2.Echipa de management slaba

O problema incredibila ce duce la esecul multor startup-uri, este o echipa slaba de management. O echipa buna de management va fi suficient de inteligenta pentru a evita probleme comune. O echipa slaba greseste adesea in numeroase domenii:

  • Au adesea o strategie slaba, construind astfel un produs pe care nu-l vrea nimeni. Asta deoarece echipa nu depune eforturi suficiente pentru a valida ideea inaintea si in timpul dezvoltarii. Aceste lucruri sunt cauzate de regula de strategiile de piata prost gandite.
  • Sunt slabi in executare, ceea ce face ca produsul sa nu fie construit corect sau la timp, iar strategia de intrare pe piata va fi prost implementata.
  • Vor construi sub ei alte echipe slabe. Exista un proverb care spne: Jucatorii “A” vor angaja alti jucatori “A”, iar jucatorii “B” vor reusi sa angajeze doar jucatori de tip “C” (pentru ca jucatorii de tip “B” nu vor dori sa lucreze pentru alti jucatori de tip “B”). In acest fel intreaga companie va deveni una slaba iar executia slaba a sarcinilor va fi la ordinea zilei.

3.Probleme de produs

Un alt motiv pentru care companiile esueaza este faptul ca acestea nu reusesc sa dezvolte un produs care sa acopere nevoile pietei. Aceasta poate fi o simpla problema de executare. Sau dimpotriva poate fi o problema strategica, o eroare in a obtine o potrivire intre produs si piata tintita.

In cele mai multe cazuri primul produs pe care o companie il lanseaza nu va indeplini nevoile pietei. In cel mai fericit caz va avea nevoie de cateva revizuiri pentru a-l face vandabil. In caz contrar produsul va fi inutilizabil si va fi nevoie de o reproiectare completa. Daca se intampla acest lucru, este clar pentru echipa ca nu si-au facut treaba corespunzator si nu au verificat feedbackul venit de la clienti inainte si in timpul dezvoltarii produsului.